Enderby Road Child Care Centre

Toronto, Ontario

Client

  • City of Toronto

Project Size

  • 6,400 sq. ft.

Completion Date

  • September 2006

Awards

  • Ontario Association of Architects: Design Excellence Award, 2009

Located alongside a CN rail corridor, this OAA award-winning City of Toronto Child Care Centre is a striking example of a building triumphing over a challenging site. The program includes 62 spaces for infants, toddlers, and pre-schoolers.

Understanding that the best designed places for children are those that harness the magic of childhood, the project embraces its railway context, converting a potential problem into a delightful theme for a child’s imagination. The building design maximizes natural light, has a multitude of views penetrating the building, and features heated flooring and an energy efficient building envelope. The gross motor space is defined by a circuit configured corridor, with a raised play loft and child height windows. A glass acoustic barrier permits train watching.